Min absoluta (anti)hjälte

Deadpool är en seriefigur från Marvel Comics skapad av Fabian Nicieza och Rob Liefeld. Han är en legosoldat, en skurk eller en antihjälte, allt beroende av sammanhanget. Han dök först upp i det amerikanska seriealbumet The New Mutants #98 i februari 1991. Till skillnad från andra seriefigurer i Marvels universum så är Deadpool väl medveten om att han är i en serietidning. Han är känd för att vid upprepade tillfällen bryta den fjärde väggen.

Deadpool skapades av Fabian Nicieza och Rob Liefeld. Han gjorde sin debut i The New Mutants #98 i februari 1991. Idén kom från DC Comics‐skurken Deathstroke. Liefeld var ett stort fan av figuren och Teen Titans. Nicieza gav Deadpool namnet ”Wade Wilson” för att visa läsarna att de var öppna med ”stölden”. Deathstrokes alter ego är Slade Wilson.

Deadpool skapades i det så kallade Weapon X-programmet, vilket även botade hans cancer genom att han fick något som kan kallas en läkefaktor, i likhet med den som Wolverine har. Deadpool lider dessutom av hudproblem och mental instabilitet på grund av läkefaktorn. Den gör samtidigt honom i princip odödlig.

Deadpool har samma läkekrafter som superhjälten Wolverine (Järven) eftersom han också deltog i samma experiment som gav Wolverine sina superkrafter. Hans läkande egenskaper är så snabb så att han nästan är odödlig. Om han skulle förlora en lem så kan den växa ut på bara några minuter. Hans krafter ger honom en resistens mot gifter, droger och sjukdomar. Han är också en atlet såsom snabbhet, styrka och har snabba reflexer. Förutom hans läkekraft kan han även teleportera sig (beroende vem som skriver manus), han kan prata direkt till läsaren för att han är medveten om att han är en seriefigur samt att han kan ta fram vapen från ingenstans, på engelska kallas det ”magic sachel” som översätts till ungefär ”magisk ficka”.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *