Nordkorea, en demokrati?

Demokratiska folkrepubliken Korea bildades när Korea skulle rekonstrueras efter den japanska ockupationen under andra världskriget.

Väldigt underligt att de kallar sig demokratiska när de verkligen är raka motsatsen. Befolkningen uppmuntras inte att ange sina grannar det är snarare lag att göra det för om det kommer fram att man har vetat (typ staten som avgör om man vetat något) och man inte gjort något straffas man i flesta fall och hamnar i arbetsläger som för många är likställt med dödsstraff eftersom man på grund av undernäring inte klarar av tungt arbete.

Det finns många olika motiv för att ange någon. Angiveri kan ske efter påtryckningar från i detta fall statsapparaten.

En som lyckats fly från Nordkorea är Yenomi Park. Hon flydde sitt hemland tillsammans med sin mor år 2007 genom Kina, efter att hennes far blivit dömd för smuggling och placerats i ett arbetsläger. I Kina blev hon offer för människohandel innan hon lyckades fly till Mongoliet med hjälp av människorättsaktivister.

Hennes självbiografi För att kunna leva – En nordkoreansk flickas resa till frihet publicerades i september 2015 och beskriver hennes livsberättelse i detalj, från barndomen i diktaturen Nordkorea till friheten i Sydkorea och allt däremellan.

Jag rekommenderar den boken, väldigt intressant läsning.

En annan väldigt bra bok är Flykten från läger 14 som handlar om Shin Dong-huyk. Han föddes i lägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det elektriska taggtrådsstängslet. Han föddes inspärrad och under de första tjugo åren av sitt liv svälte han, torterades och underkastades alla koncentrationslägrets fasor tills den dag han lyckades fly och fann en helt okänd värld utanför taggtråden.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *